Tilbage til Hvalpe dagbøger

D-kuld / Bella

 D-kuldet – Belgo

Den 16.03.2010 fødte Bella 8 hvalpe – 3 tæver og 5 hanner

Kuldet har en indavlskoefficient på 0%

Mor: Taga´s Nanza-Bella – Født: 20.09.2003

NOJ04, DKCH, INTCH, SCH, KLBCH, Racevinder 2006. DKRLCH

vWd Fri.   Patella luxatio: Fri.   Øjne: Fri.   HD: B    AA: 0

Far: Golden Giel vh Runxputtehof –  Født: 02.05.2007

SUCH, DKCH

vWd: Fri.   Patella luxatio: Fri.   Øjne: Fri   HD: A

D-kuldet´s dagbog

Vitovani´s Divanna D´belgo ” Diva”.  DKK reg. nr. DK06440/2010. Tæve

 

Ejer: Mette og Thomas har “adopteret” Diva d. 8. oktober 2013. Tidligere ejer Kennel Vitovani

Udstilling: Excellent

Træning: Hvalpemotivation, unghundetræning

Sundhed: PL = 1/0, Øjne: Fri, VWD Fri, ENM Fri, højde 38 cm. Aflivet d. 15.09.2022 pga. livmoderbetændelse.

* * *

Vitovani´s Dilucca D´belgo “Sofa”.  DKK reg. nr. DK06441/2010. Tæve

 

Ejer: Morten og Katrine, København

Træning: Hvalpemotivation

Sundhed: Højde 38 cm.

* * *

Vitovani´s Dolcevita D´belgo “Dovita”.  DKK reg. nr. DK06442/2010. Tæve

 

Ejer: Jennifer Jensen, Farum

Træning: Hvalpemotivation, lydighed, rally,  dogdancing

Sundhed: Højde 35 cm. Aflivet maj 2021 pga. kræft.

* * *

Vitovani´s Dolmio D´belgo “Charlie”.  DKK reg. nr. DK06443/2010. Han

 

Ejer: Maja, Hadsten

Træning: Hvalpemotivation, unghundetræning

Sundhed: Højde 42 cm

* * *

Vitovani´s Delicato D´belgo “Cato”.  DKK reg. nr. DK06444/2010. Han

 

Ejer: Heidi og Jens, Hedensted

Udstilling: DKCH

Træning: Lydighed, spor, hvalpeagility, agility

Sundhed: PL = 0/0, øjne = FRI. Højde 39 cm. Kastereret i 2014. Aflivet efteråret 2019 – årsag ukendt.

* * *

Vitovani´s Devito D´belgo “Vito”.  DKK reg. nr. DK06445/2010. Han

 

Ejer: Christian og Heidi, Herning

Træning: Hvalpemotivation

Sundhed: Højde 44 cm.

* * *

Vitovani´s Donaldo D´belgo “Djemba”.  DKK reg. nr. DK06446/2010. Han

 

Ejer: Liselotte og Torben, Greve

Træning: Hvalpemotivation

Sundhed: Højde 45 cm

* * *

Vitovani´s Dibello D´belgo “Bianco”. DKK reg. nr. DK06447/2010. Han

 

Ejer: Anne og Jan, Svendborg

Træning: Hvalpemotivation, lydighed, spor, agility, rallylydighed

Rally Begynder Mester

Sundhed: Højde 40 cm

* * *

D-kuldet´s hvalpedagbog

 Beskrivelser & billeder om deres færden fra 0 – 8 uger

Tirsdag d. 16. marts 2010:

Da Bella mandag aften begyndte at vise tegn på, at fødslen så småt var ved at gå  i gang, blev vi nu lidt overrasket, idet vi egentlig havde regnet med at det først blev til weekenden. Så vi fik vældig travlt med at forberede de sidste ting. Natten til tirsdag var Bella noget urolig og gik hvileløst omkring og kradsede i alt hvad hun komme i nærheden af.

Tirsdag formiddag tog udblokningen til omkring middagstid var det tydeligt, at nu var fødslen nær. Efter en times tid med presseveer fødte Bella kl. 13.40 en tæve på 190 gram. Kl. 15.00 en han på 252 gram, kl. 15.10 en han på 270 gram, kl. 15.30 en tæve på 200 gram, kl. 15.48 en han på 265 gram, kl. 16.35 en han på 200 gram, kl. 17.40 en han på 230 gram og kl. 19.30 en tæve på 200 gram. Alle hvalpene var livlige og suttede straks hos Bella, efter de var blevet født.

Onsdag var Bella og hvalpene til dyrlæge tjek og alt var OK 🙂

Torsdag d. 18. marts 2010:

Der er ro og idyl i hvalpekassen, Bella har haft lidt efterveer i dag, men er meget opmærksom på sine hvalpe og giver dem den bedste omsorg.

Torsdag den 25. marts 2010:

Nu er den første uge gået og vægtmæssigt er der et stort spring blandt hvalpene. Vi har bulldozeren, han nr. 5, som ligger i spidsen med 500 gram, og så er der bettepigen, tæve nr. 4, som kun vejede 245 gram 1 uge gammel. Bettepigen tabte sig det første døgn 20 gram og havde efterfølgende lidt svært ved at komme i gang. Ikke fordi hun ikke ville sutte og hun har hele tiden været fyldt med energi og power. Måske har hun brugt for meget energi, når hun har diet, og hun har jo også skulle “slås” med de frembrusende hanner i kuldet 🙂 Men nu går det stille og roligt fremad, vi servicerer hende ved de fleste måltider, så hun får den bedste pat hos Bella. Bella er en super mor og tilbyder dem mad ca. hver 2-3 time hele døgnets 24 timer. Er der et lille piv fra hvalpekassen, er hun der straks for at “hjælpe”. Castella har været inde og hilse på hvalpene, mens Bella lige var en tur ude i haven, og Castella synes da lige, at det var nogle mærkelige “små hunde”.

Stemningsbilleder fra hvalpenes første uge:

 

 

 

Tirsdag den 30. marts 2010:

Nu er hvalpene blevet 14 dage gamle og det går godt. Der er ved at være mere liv i hvalpekassen med bl.a. små bjæf og hvalpelyde. Hvalpene er nu også kommet op på benene, når de bevæger sig rundt, de har dog stadig usikre bevægelser. De har alle fået øjne nu og deres næser er snart helt sorte. I dag har de fået klippet deres negle for første gang og det tog de rigtig flot. Vi kan godt se, at nu sker der for alvor noget med Bella´s mælkeproduktion, hvalpene skal ikke die længe før mælken løber til, og der er virkelig kamp om at få de bedste patter.

 

 

Torsdag den 1. april 2010:

Her til morgen har vi for første gang hørt en hel koncert fra hvalpene, alle gav den hele armen af både bjæf, knurren og piben, mon hørelsen er ved at være moden nu !!

Tirsdag d. 6. april 2010:

I dag er det så 3 uger siden, at hvalpene blev født og der sker bare noget hver dag nu. Deres balance er blevet rigtig god, de er bevidste overfor hinanden og er begyndt at “bide” i hinandens haler, ben osv. Bjæf og knurre lydene er også tiltaget meget de sidste dage. Hvalpene fik i går for første gang blendet hvalpefoder med hvalpemælk i og det gik faktisk rigtig godt, men sikke et griseri. Der skulle en større rengøring til bagefter. Heldigvis hjalp Bella til med at slikke hvalpene rene.

Vi har prøvet at tage billeder af hvalpenes hoveder i går, og det var da lidt af et cirkus. Jeg måtte holde under deres hage, for ellers bevægede de hovedet hele tiden, og så enten gabte de eller stak tungen ud, SÅ bær over med kvaliteten !!!

De første hvalpekøbere har været på besøg, og det tog hvalpene så flot, det nød at blive nusset med. Bella har også taget det rigtig flot, hun vil lige fortælle, at det altså er hendes hvalpe, og at det er hende, som bor her. Men når det så er sagt, så tager hun det stille og roligt.

 

 

 

Onsdag d. 14. april 2010:

Nu er hvalpene gået ind i deres 4. leveuge og nu er der “fest og ballade”. Vi har sat hvalpegården op i stuen, så de har mere plads til at udfolde sig på. De er indbyrdes begyndt at vise, hvem der er den sejeste i form af små brydekampe. Legetøjet bliver bidt i og rusket på bedste vis. I går var de ude på terrassen i det gode vejr, men efter blot 10 minutter var de klar til at komme ind i de kendte omgivelser igen, så var “batterierne” brugt op. De spiser på livet løs og får nu mad to gange om dagen og der ud over hos Bella, som tilbyder dem mad ca. hver 3. time. De er indtil nu blevet tilbudt blendet hvalpefoder med hvalpemælk, torskerogn/fiskeboller/Hill´s hvalpefoder på dåse blandet med hvalpemælk og det er helt klart Hill´s hvalpefoder som er favoritten.

Over den næste uges tid begynder vi at tage dem ud flere gange om dagen, og de får også mulighed for at gå ud af hvalpegården og gå på opdagelse i hele stuen og køkkenet.

 

 

 

Torsdag d. 22. april 2010:

5 uger og 2 dage gamle – et bundt energiske, legelystne og modige hvalpe. Der er godt nok kommet turbo på alle hvalpene nu. De leger, slås, tumler rundt og bevæger sig uden besvær rundt på alle forhindringerne på terrassen. De er super gode til at spise og får nu mad 3 gange om dagen plus et par gange ved Bella. Det ene måltid får de på gulvet i tør form, og det går rigtig godt for dem at spise tørkosten. Bagefter får de økologisk A-38 med lidt lunken vand i. Vægten er også steget fint, de 3 tæver følges ad og er stadig de mindste i kuldet, men det betyder bestemt ikke, at de ikke kan klare sig overfor hannerne.

I dag har de fået klippet negle, hårene mellem trædepuderne og blevet børstet. Det har de alle taget super flot, der er “endnu” ingen problemer med at få dem til at ligge stille på ryggen på mine ben og blive soigneret 🙂 Hvalpene har også fået deres første ormekur. Jeg er også begyndt at tilbyde dem lidt godbidder, og indtil videre har de smagt gulerødder og banan, hvilket var et stort hit.

 

 

 

Tirsdag d. 27. april 2010:

Nu går hvalpene ind i deres 6. uge og det kan tydeligt mærkes, sikke dog en flok herlige krudtugler. I fredags måtte vi flytte lidt rundt på deres “hjem”, da lugten fra nattens efterladenskaber hang lidt luften i vores stue til morgenmaden. Hvalpene er således i baggangen om natten, og kommer derefter op i stuen/køkkenet og får brugt lidt krudt. De er i “hundeafdelingen” om dagen, når vi ikke er hjemme men det er oftest kun 3-4 timer om dagen. Bella sover nu i stuen om natten og får ikke adgang til hvalpene om natten, så de sidste par nætter har hvalpene sovet fra ca. 23 til 5 morgen, og det er super skønt 🙂 Om dagen er Bella stadig hos hvalpene men har adgang til at gå for sig selv, når vi ikke er hjemme. Bella er begyndt at lege med hvalpene og hun opdrager også på dem. Når de prøver til ved Bella´s mælkebar, uden at Bella giver lov, sætter hun dem “pænt” på plads. De spiser hvalpe tørfoder både fra madskålen og spredt ud over gulvet, og de er blevet rigtig gode til at drikke vand.

I løbet af ugen der er gået, har hvalpene været med ude at køre i bil, og det tog de rigtig flot, der var faktisk fuldstændig stille omme fra hundeburet. De har hørt lyd-CD med fyrværkeri, torden m.m. Den eneste lyd, som de reagerede på, var barnegråd !! Anna tager ofte en hvalp med på en lille gåtur i vores kvarter. Hun går med den på armen, men alle de møder vil selvfølgelig snakke, så det er rigtig fin socialisering.

Vi har taget foto af hvalpens hoveder i går, som kan ses ovenfor i skemaet. Det var ikke helt let, vi måtte gøre det om 2 gange, enten var lyset helt forkert eller også lavede hvalpene de mærkeligste udtryk …. men det lykkedes dog til sidst 🙂

De næste to uger kommer til at gå med socialisering af hvalpene, de vil blive udsat for alverdens oplevelser, som skal ruste dem til livet forude.

 

 

 

Torsdag d. 29. april 2010:

Hvalpene har været ude på nye eventyr. Anna og Torben har haft hvalpene med oppe på træningspladsen, og det var som at sende hingste på græs. Hvalpene gik straks på opdagelse, og de nød at kunne udfolde sig. Jeg begynder fra i dag at tage 2 hvalpe med ad gangen på udflugt, i eftermiddag skal vi hente Anna oppe i skolen og i aften skal alle hvalpene besøge 2 dejlige labrador hanner – nærmere følger !!

   

Mandag d. 3. maj 2010:

Aktiviteten er høj herhjemme og vi keder os bestemt ikke. Hvalpene er med ude at køre i bil næsten dagligt, så det er de helt dus med nu. Der har været hvalpebesøg i weekenden, og hvalpene er nu fordelt til familierne. I går havde vi besøg af en familie til den sidste hvalp, så nu alle hvalpene afsat 🙂 Nu ser vi frem til en uge, hvor hvalpene skal chipmærkes, til dyrlæge og sundhedstjekkes, de skal have ormekur og så skal de selvfølgelig stadig ud på små eventyr.

Torsdag aften var hvalpene på besøg hos Ozzy på 4,5 år og Pepsi på 11 år – to dejlige labrador som gav hvalpene en super god oplevelse. Tak til Annette og Heine for at vi måtte invadere deres hjem med hvalpe.

 

 

 

 

 

Efter nye oplevelser og eventyr trænger søvnen sig på

Onsdag d. 5. maj 2010:

7 uger gamle og de er ved at tage pusten fra os 🙂 I vågen tilstand bruger hvalpene alt hvad de har i sig, alt skal undersøges og tempoet er højt. Vi skal passe på, hvor vi sætter vores fødder, for lige pludselig kommer der en hvalp eller flere farende omkring benene på os. En herlig tid hvor hvalpene rigtig viser, hvem de er.

I dag har de fået 2. gang ormekur iblandet leverpostej, som var en rigtig lækkerbisken for alle hvalpene. De har også fået klippet negle, og det gik helt OK, men seancen foregik  dog også i næsten sovende tilstand 🙂 I morgen skal hvalpene chip´es og på fredag skal de til dyrlægen og have lavet sundhedstjek.

Lyd CD´en med alle mulige lyde kører dagligt en halv times tid, så den er de ved at vænne sig til. I dag har de fået ris iblandet deres tørkost med lidt hønsebouillon i, og det var en stor succes. Deres livret indtil videre er dog små kyllingetern og små bananstykker er også blandt hvalpenes favorit spise.

 

   

Vi er bare venner – Djemba og Charlie

Søndag d. 9. maj 2010:

Vi har haft en travl uge med masser af herlige oplevelser med hvalpene. I torsdags blev hvalpene chip´et og det var de nu ikke helt tilfredse med,  jeg skulle virkelig holde et godt fast tag i dem, for de skulle bare væk !! Men heldigvis var alt glemt kort tid efter og de legede og spiste guffer. Turen gik til dyrlægen om fredagen, og der var de bare rigtig seje. De var så vældig optaget af at spise dyrlægens guffer, så de næsten ikke havde tid til at blive undersøgt. Alle hvalpene var OK og dyrlægen synes, at de var nogle herlige og tillidsfulde små hvalpe 🙂 Lørdag stod den på besøg det meste af dagen, det var vores hundevenner som lige skulle forbi og se hvalpene, inden de drager hjemmefra her om kort tid. Søndag formiddag tog vi en lille tur ud til den lokale rideklub, der var nemlig stævne i ridebanespring. Djemba (han nr. 3) og Cato (han nr. 5) var med, og der fik de virkelig en op opleveren. Først en tur rundt i staldene og snuse lidt til “lugten” af heste og dernæst hen og se hestene springe. Der var højtalere med musik, startsignal til rytter/hest og speaker, og det tog hvalpene bare så flot. Hvalpene var på arm det meste af tiden, men der er ingen tvivl om, at de har fået nogle nye oplevelser ind på nethinden.

Om eftermiddagen valgte vi at besøge et kræmmermarked/tivoli her i Randers. Anna tog Divanna med, Torben havde Sofa (tæve nr. 1) og jeg havde Charlie (han nr. 6) på armen. Hvalpene var helt “uglede” i pelsen af at blive nusset og beundret af så mange mennesker. Vi kunne lige gå få meter, så blev vi stoppet igen. Vi sluttede af med at gå en runde i tivoli, og trods den megen larm, der jo er i tivoli, så tog hvalpene det fuldstændig afslappet. Vi bar hvalpene, men de fik også lov til at være lidt på græsset og selv tage kontakt til de mange mennesker, som ville snakke med dem. Jeg tror nu nok, at det var os der var mest trætte, da vi vente tilbage til bilen, efter at have fortalt måske hen omkring 40 gange, hvilken racen det var osv.

I løbet af weekenden var vi givet hvalpene halsbånd på, i starten kun ganske kort da alle hvalpene pludselig fik adfærd af voldsomme “loppeangreb”. Men nu går det rigtig fint. Hvalpene har også fået hver deres madskål at spise af, så de kan lære, at det ikke kun handler om kollektiv spisning. Det der med at sove hele natten, har de ligesom glemt. Det har været nødvendigt at lufte dem ca. ved 3-tiden om natten og give dem lidt tørkost, men så har der også været ro kort tid efter !! Det er jo sådan, at hvis blot én hvalp vågner om natten, ja så sørger den selvfølgelig for at vække hele flokken og så skal der laves underholdning !!!!

I dag har vi ligeledes lavet en lille “hvalpetest” på han hvalpene ( i morgen bliver det tævernes tur). I et hjørne af haven placerede vi en grøn paraply, en sort styrthjelm og en strømpe med teskeer og nøgler i. Vi satte så én hvalp ad gangen et par meter fra genstandene og observerede. Det var rigtig spændende at se deres reaktioner. En ting var ens for alle hannerne, da de fik øje på strømpen viste hele deres kropssprog “glæde” og stor interesse. Trods det at det var en nyvasket strømpe, har hvalpene helt sikkert kunne “lugte” noget velkendt. Men at der var raslen og metal i strømpen afholdte dem ikke fra at lege med strømpen og tage den i munden.

På tirsdag d. 11. maj bliver de første 3 hvalpe hentet af deres nye familier, så i morgen er det store badedag for hvalpene og papirer og diverse skal gøres klar.

 

 

 

 

 

Tirsdag d. 11. maj 2010:

Hvalpene fylder i dag 8 uger og der er allerede 3 hvalpe, som er flyttet hjemmefra.

Dagen startede helt fantastisk, idet det faktisk var Torbens vækkeur kl. 05, som vækkede os. Så dvs. at hvalpene havde sovet fra kl. 23 til kl. 05 i morges, flot ikke 🙂 Der var jo nok at gøre, så det var bare med at komme ud af sengen og gøre det sidste klar, inden Sofa (tæve nr. 1), Dovita (tæve nr. 8) og Cato (han nr. 5) skulle hentes. I dagens anledning fik hvalpene deres første bad, ikke fordi de nød det, men de fandt sig da i det. Vi har her i aften fået tilbagemeldinger fra familierne, og det er gået godt. Dovita prøvede at stjæle Bianca (hendes halvsøster)´s kødben, UDEN held må siges, Cato har gjort sig opmærksom overfor Freja (hans nye labrador søster) og Sofa har hilst på familiens kat og oplevet hendes første sejltur til Sjælland – så alt i alt en god start.

Der blev jo lige pludselig meget stille her i huset og Bella synes også der manglede noget og gik rundt og peb lidt. Vi tog de sidste 5 hvalpe med ud på en lille køretur, og kørte en lille tur forbi DKK´s ringtræning, hvor hvalpene fik mulighed for at “se og studere” alle de andre hunde træne.

I morgen aften bliver Charlie (han nr. 6) og Vito (han nr. 2) hentet og torsdag er det Djemba (han nr. 3) og Bianco (han nr. 7 )´s tur. Så torsdag aften bliver her meget tomt og stille i huset, men heldigvis bliver Divanna (tæve nr. 4) boende her hos os.

 

Anna & Cato hygger sig

Mandag d. 24. maj 2010:

Hvalpene fylder 10 uger i morgen, og vi har fået tilbagemeldinger fra alle familierne, at hvalpene trives i deres nye hjem, dejligt.

Nu vil vi glæde os til at vi ser et par af hvalpene til Verdensudstillingen i Herning den 24. juni, der kommer de nemlig på et lille visit, og vi holder hvalpetræf for D-kuldet den 4. september 2010, og der håber vi selvfølgelig, at alle kan komme.

Bella og Divanna, “Diva” 8 uger gammel

Vi vil ønske familierne til vores D-kuld held og lykke med deres hvalp i tiden fremover,

vi håber de får mange dejlige oplevelser sammen.

Faderen til hvalpene

Golden Giel vh Runxputtehof  “Bendji”

 

Foto: Felicia Dorffvit